BLOG

Omega 3 en 6 - Hoe zit dat?

Bijgewerkt: 12 jun 2020

Wat is het toch met die Omega 3? Je hoort en leest het overal: "je moet Omega 3 slikken". Maar waarom eigenlijk? Ik weet niet hoe het met jou zit maar als ik de woorden "je moet" hoor word ik gelijk al een beetje opstandig. Welnu, ik zal trachten eenvoudig uit te leggen waarom we toch echt meer omega 3 moeten binnenkrijgen.


Om te beginnen, Omega 3 en 6 zijn allebei gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren en essentieel voor onze gezondheid.


Waar zijn deze vetzuren voor nodig:

 1. Omega 3 wordt, net als Omega 6 (linolzuur) in de celmembranen ingebouwd. Het is van levensbelang dat de celmembraan lekker flexibel (vloeibaar) is zodat voedingsstoffen en zuurstof er gemakkelijk door naar binnen kunnen en afvalstoffen eruit. Met name Omega 3 zorgt voor die vloeibaarheid en is daarom erg belangrijk voor de algehele gezondheid van onze cellen en dus van onszelf. het zijn de transvetten die hier roet in het eten gooien. Die worden nl. ook in de celmembranen ingebouwd maar zorgen ervoor dat die juist star worden en dus slechter doorlaatbaar voor voeding en afvalstoffen.

 2. De hersenen zijn voor een goede werking sterk afhankelijk van Omega 3 vetzuren.

 3. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende functie, terwijl Omega 6 juist verantwoordelijk is voor het aanzetten van ontsteking. Ontsteking is een noodzakelijk proces waarmee herstel altijd begint. Ik vergelijk het graag met een beschadigde asfaltweg. Voordat we beginnen met nieuw asfalt te leggen moeten we eerst het beschadigde asfalt verwijderen en de "wond" klaarmaken voor de volgende fase. Dat is ook een functie van de ontsteking. Omdat ontsteking dus ook schadelijk kan zijn moet het natuurlijk wel uit als het klaar is. Waar Omega 6 dus medeverantwoordelijk is voor het starten van de ontsteking is Omega 6 ervoor nodig om hem weer uit te zetten.

Vanwege de functies in het ontstekingsproces van Omega 3 en Omega 6 is het van belang dat de verhouding tussen deze twee optimaal is. het mooiste zou de verhouding Omega3:Omega6 1:1 zijn. We denken dat 1:4 of 1:5 waarschijnlijk ook nog goed gaan.


Sinds dat enkele decennia geleden de oorlog werd verklaard aan verzadigde vetten en we allemaal en masse aan de plantaardige oliën gingen is deze verhouding drastisch verstoord. De gemiddelde westerling zit nu op een verhouding van zo'n 1:25. Dat betekent 25 Omega 6 op 1 Omega 3 of anders gezegd, 25 ontsteking aanzetters op 1 ontstekingsremmer. BIJNA GOED!!!!

Detail: sinds die tijd is de hoeveelheid hart en vaatziekten explosief gestegen, terwijl we dit juist moesten doen om die te voorkomen!

Zeker nu de overheid het consumeren van linolzuur (Omega 6) extra promoot i.v.m. de zogenaamde cholesterolverlagende eigenschappen is het hek helemaal van de dam. Overigens zijn de gebruikte onderzoeken die deze cholesterolverlagende effecten van Omega 6 zouden aantonen erg bedenkelijk maar dat is een ander verhaal, wellicht voor een volgende blog.


Wat nu?

Wat kunnen we hieraan doen?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig:

 1. We moeten (heb je dat woord weer) veel minder Omega 6 en veel meer Omega 3 gaan eten. Dat betekent veel uit de zee eten voor Omega 3. Voornamelijk gevangen, kleine, vette vis bevat veel Omega 3. Grote vissen moeten we niet teveel meer eten omdat er in verhouding veel zware metalen in zitten. Ook schaal en schelpdieren zijn hele goede bronnen. Helaas is kweekzalm geen goed idee omdat deze de verkeerde voeding krijgt en daardoor weer veel Omega 6 bevat. Wilde, gevangen zalm is daarentegen fantastisch maar erg duur.

 2. Stoppen met het bakken en braden in plantaardige oliën. Deze oliën bestaan uit gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren maar als je deze verhit worden het transvetten en deze zijn echt gevaarlijk. Bakken en braden doen we dus in stabiele, verzadigde vetten als reuzel of kokosolie. kokosolie is heel gezond. Er zitten verzadigde vetzuren in met een middellange keten. Deze zijn gemakkelijk op te nemen en worden in het lichaam als brandstof gebruikt en daardoor niet snel als reserve opgeslagen in de vetcellen zoals veel meer het geval is met lange keten vetzuren.

 3. Drastisch verminderen met de consumptie van transvetten.

Waar zit Omega 6 in?

 • Zonnebloemolie

 • Maisolie

 • Slaolie

 • Soyaolie

 • Margarine, halvarine, plantaardige bak en braadvetten.

Waar zit Omega 3 in?

 • gevangen, kleine vette vis (haring, makreel, sardines, ansjovis, forel en wilde zalm)

 • Schaal en schelpdieren

 • Algen en zeewier

Waar dan wel in bakken en braden?

 • Olijfolie (neutraal wat betreft omega 3 en 6, koud toepassen)

 • kokosolie (om te bakken en braden)

Waar zitten transvetten in?

 • In melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen komt transvet van nature voor. Ook melkproducten als kaas en roomboter bevatten dus transvet. Het ontstaat in hun maag onder invloed van darmbacteriën. Ongeveer 49% van de transvetten komen uit melk en vlees (bron: Voedingscentrum).

 • Gedeeltelijk geharde vetten, welke gebruikt worden om margarine, halvarine en frituurvetten, enz. te maken bevatten ook transvetten en moeten dus vermeden worden. Verder worden deze geharde vetten ook verwerkt in allerlei bakkersproducten als koekjes en gebak. Ook in veel kant en klare, industriële voedingsmiddelen zul je deze vetten tegenkomen.

Bi-Omega 3 van Biotics heeft een hogere concentratie omega 3 vetzuren dan de meeste concurrenten en is daarmee gelijk een van de voordeligste. De kwaliteit is zeer hoog waardoor het niet meer omhoog komt (oprispt) na inname.

Gebruik voor 20% korting op alle producten bij energetica Natura code 0389832.

68 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CONTACTGEGEVENS

Praktijk Wilkins

T: 070 - 393 23 15

E: info@praktijkwilkins.nl

Karel doormanlaan 259

2283AN  Rijswijk

 

VINDT ONS >>                         

Voedingssupplementen met korting

www.bonusan.com/nl Vraag hier een account aan voor 10% korting 

www.vitals.nl (code voor 20% korting: praktijkwilkins)

nutriphyt.nl (code voor 20% korting en geen verzendkosten: NUTRI-114010)

www.energeticanatura.com (code voor 20% korting: 0389832)

Oefenmateriaal en Hulpmiddelen met korting

www.hulpmiddelenhoek.nl  (code voor 10% korting: 21269)

 • Facebook
 • LinkedIn

© 2018 by PraktijkWilkins.