BLOG

Natuurlijke bescherming tegen Covid-19?

Nu Rutte de coronamaatregelen nog verder heeft versoepeld en we kunnen zeggen dat we op dit moment uit de coronacrisis zijn wordt het tijd om de aandacht te verleggen van preventie van besmetting naar preventie van een slechte afloop bij besmetting. Dit om bij een eventuele volgende golf beter voorbereid te zijn. Er wordt ons veel verteld over hoe men denkt de kans op besmetting te minimaliseren door de 1,5 m afstand, handen wassen, thuis werken, mondkapjes, enz. Maar waarom is er eigenlijk geen aandacht voor wat je kunt doen om te voorkomen dat je ernstig ziek wordt als je alsnog besmet wordt?


Vitamine D en Curcumine

Het SARS-CoV-2 virus maakt gebruik van een speciale receptor op onze cellen om binnen te komen en daarmee de cellen te infecteren. Deze receptor heer ACE2. Dit betekent kortweg dat hoe meer van deze ACE2 receptoren onze cellen hebben des te gemakkelijke can het coronavirus de cellen binnendringen. Nu blijkt het dat we deze receptoren heel veel in longweefsel hebben en dat we, naar mate we ouder worden, ook steeds meer ACE2 receptoren hebben. Dat is gelijk een aannemelijke verklaring waarom covid-19 vooral bij ouderen zo hard aankomt. Ook blijken mannen meer ACE2 receptoren te hebben dan vrouwen wat op zijn beurt weer kan verklaren waarom mannen veel harder getroffen worden.  Bepalend voor de hoeveelheid ACE2 receptoren een persoon heeft is de activiteit (expressie) van een bepaald gen. De expressie van genen kan worden beïnvloed van buitenaf door onze omgeving en gewoonten. Dit noemen we epigenetische factoren. zo is het bijvoorbeeld bekend dat roken de expressie van het ACE2 gen vergroot waardoor (ex)rokers vatbaarder zijn voor het coronavirus dan mensen die nooit gerookt hebben. Er zijn ook natuurlijke stoffen die de expressie van dat gen juist kunnen afremmen waardoor er minder ACE2 receptoren gevormd worden en men weer minder vatbaar wordt. Voorbeelden hiervan zijn Vitamine D, Curcumine (uit geelwortel), Quercetine en Sulforafaan (uit broccoli). Er is nog niet genoeg bewijs is om harde aanbevelingen te doen voor het gebruiken van dit soort stoffen. Toch kunnen we met zekerheid zeggen dat stoppen met roken, curcumine suppletie en het gebruik van een veilige dosis vitamine D geen kwaad kunnen maar mogelijk wel de kans op een ernstig verloop bij een coronabesmetting kunnen verkleinen. Bron: wetenschappelijke publicatie door Dr. Leo Pruimboom. Dr. Leo pruimboom is de grondlegger van de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI),en oprichter van PNI Europe.


Wat kunnen we nog meer?

Er zijn nog een paar dingen die we kunnen doen om te zorgen voor een sterker immuunsysteem en daarmee de kans op een goede afloop bij besmetting te vergroten.

  • Zorg voor voldoende slaap. Ons immuunsysteem verzwakt bij slaaptekort.

  • Eet gezond. Veel verschillende groenten en fruit, vis, gevogelte, eieren, noten en paddenstoelen met name oesterzwammen, shitake en maitake zijn heel goed voor het ondersteunen van het immuunsysteem. Als je dit niet graag op je bord ziet kunnen supplementen met paddenstoel-extracten een oplossing zijn.

  • Doe aan intermitterend vasten. Het 16/8 vasten is niet heel moeilijk vol te houden en is echt effectief. Dat houdt in dat je twee maaltijden per dag nuttigt en 16 uur niets eet (water, koffie en thee zonder suiker is prima). Om dit te bereiken hoef je eigenlijk alleen je ontbijt over te slaan en geen tussendoortjes te nemen. Als dit toch niet direct haalbaar is voor jou kun je het ook geleidelijk opbouwen of maak een afspraak in onze praktijk voor begeleiding. Voor onderbouwing van intermitterend vasten, Kijk hier (Engels).

  • Nuchter bewegen. Iedereen weet dat we moeten bewegen maar niet iedereen weet dat we het beste kunnen bewegen op een nuchtere maag. Het is eigenlijk heel logisch als je het evolutionair bekijkt. Gingen we als oermens (10.000 jaar geleden) eerst eten zoeken (bewegen) en dan eten? Of zouden we eerst gegeten en daarna naar eten gezocht hebben?

Al deze "interventies" helpen het immuunsysteem te versterken maar verhelpen ook problemen als insuline-resistentie (diabetis type II) en leptine-resistentie (komt veel voor bij overgewicht). Beide condities die de kans op een slechte afloop bij een coronabesmetting vergroten (bron: Natura Foundation).  Kortom, er is best veel wat we kunnen doen om ons te beschermen tegen covid-19!


Goede Vitamine D en Curcumine met 10-20% korting

  • De D-mulsion Forte van Biotics is in water oplosbaar gemaakt en daardoor beter opneembaar dat andere vormen. Neem twee druppels per dag en het flesje gaat een jaar mee! Vul bij het bestellen de code 0389832 in voor 20% korting.

  • De Curcumine-SLCP van Vitals is het beste opneembaar en het langst actief in het lichaam. Kortingscode voor 20%: praktijkwilkins

  • De Paddenstoelenextract van Bonusan is een goede keuze. Vraag hier een account aan bij Bonusan voor 10% korting (via het contactformulier).

176 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CONTACTGEGEVENS

Praktijk Wilkins

T: 070 - 393 23 15

E: info@praktijkwilkins.nl

Karel doormanlaan 259

2283AN  Rijswijk

 

VINDT ONS >>                         

Voedingssupplementen met korting

www.bonusan.com/nl Vraag hier een account aan voor 10% korting 

www.vitals.nl (code voor 20% korting: praktijkwilkins)

nutriphyt.nl (code voor 20% korting en geen verzendkosten: NUTRI-114010)

www.energeticanatura.com (code voor 20% korting: 0389832)

Oefenmateriaal en Hulpmiddelen met korting

www.hulpmiddelenhoek.nl  (code voor 10% korting: 21269)

  • Facebook
  • LinkedIn

© 2018 by PraktijkWilkins.